Helmikuun 22. päivä julkaistiin Jyväskylän kaupunki – onko kaupungilla varaa sopeuttaa tai olla sopeuttamatta -talousraportti. Raportissa todetaan, että tarvitsemme suuria rakenteellisia, toimialat ylittäviä muutoksia. 

Jyväskylän sopeuttamistarve on noin 30 miljoonaa euroa eli leikkauksia on edessä. Tärkeää on kuitenkin tehdä sellaisia muutoksia, jotka tukevat tulevaisuutta.

Raportin mukaan Jyväskylän menot sekä tulot ovat pienet. Minusta meidän tulisi nyt alkaa toden teolla keskittymään heikon tulopuolen kehittämiseen. Tulojen kasvu on keskeisin asia talouden tasapainottamisen kanssa, jos haluamme pitää jyväskyläläisten palvelut edes lähes entisellään. 

Mielestäni parhaat keinot tähän ovat tulevaisuuteen katsovat investoinnit, kuten Hippos-hanke, joka tulee valmistumisen jälkeen tuottamaan kaupungille välittömiä ja välillisiä tuloja noin 8 miljoonaa euroa vuodessa sekä 10 miljoonaa euroa välillisiä tuloja rakennusvaiheessa. 

Investointien lisäksi erittäin tärkeässä roolissa on yrittäjien ja yritysten tukeminen sekä opiskelijoiden työllistyminen Jyväskylään. Tulojen kasvattaminen ei kuitenkaan tapahdu hetkessä ja siksi olisi huijaamista väittää, ettei leikkauksia olisi edessä.

Raportissa nostetaan esille esimerkiksi hankintoihin, digitalisaatioon sekä prosesseihin liittyvät sopeuttamiskeinot. Kaikki tämänkaltaiset keinot tulee käyttää ennen kuin joudumme leikkaamaan suoraan kaupunkilaisten palveluista.

https://www.ksml.fi/paakirjoitus-mielipide/4097085

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s